TommiToija01

Kevään aikana OHO Galleriassa esitellään Forum Boxin taiteilijoita ja heidän teoksiaan. OHOn ensimmäinen taiteilija on kuvanveistäjä ja taidemaalari Tommi Toija ja hänen näyttelynsä ”Elämä itsessään on ihme”.

Toija veistää teoksensa arkisista materiaaleista: savesta, jätevanereista, löytötavaroista ja rautakauppamateriaaleista, ja ne ovat kuvaelmia arjen yksinkertaisuudesta. Ensimmäinen savihahmo oli aikoinaan Pikkupelkuri, vuodelta 2003, lempinimeltään Paksupää. Nyt paksupäitä on jo pienen kylän verran ja niiden tunneskaalat vaihtuvat kuolemansynneistä, välinpitämättömyydestä ja pelosta hyveisiin. Esiin nousee rohkeus, usko, toivo, ilo ja ihmetys.

Nyt Toija tuo pikkuihmistensä universumin myös Merimiehenkadun pieneen galleriatilaan, missä satunnainen ohikulkija pääsee ihmettelemään veistoshahmon puuhia.

Tommi Toija
Kuvanveistäjä, maalari
Syntynyt 1974
Asuu ja työskentelee Helsingissä

Pelkkä saviolentojen olemassaolo oikeuttaa niiden syntymisen tähän maailmaan, aivan kuten ihmislapsikaan ei syntymiselleen sen suurempaa perustetta tarvitse. Toija ei itse näe tehtäväkseen toimia minkään asian valistajana tai saarnaajana. Hänen mukaansa poliittisuus ei sovi taiteeseen, sillä taiteen on saatava kertoa taiteen tarinaa. Hyvä taide ei hänen mukaansa pohjaudu ideologioihin tai filosofisiin rakennelmiin, se pärjää omillaan. Toija ei halua edes ottaa kantaa kysymykseen onko elämällä tarkoitusta, sillä hänen mukaansa teokset voivat yhtä lailla kuvata elämän tarkoituksettomuutta.

”Elämä itsessään on ihme – universumi on suuri ja miten ihminen oikein on kehittynyt. Onko muualla samanlaisia olentoja? Voiko elämällä olla mitään tarkoitusta? Totean vain [teoksissani] lakonisesti, että tässä sitä ollaan”. Vaikka Toija ei haluakaan suoraan avata mitään filosofista rakennelmaa teostensa takana tai julistaa erityistä sanomaa, hän ei voi teoksissaan välttää kommunikaatiota. Lattianrajassa maailmaa ihmettelevät pikku-ukot ja reliefeissä seinillä murjottavat pyöreäpäiset miehet ovat vaiti, ja silti he puhuvat kovaäänisesti.

-Lainaus; Susanna Luojus, Minä -me, Tommi Toija

http://www.tommitoija.fi